Agregaty chłodnicze – charakterystyka i działanie

Agregaty chłodnicze – charakterystyka i działanie

Agregaty chłodnicze to złożony system elementów, które w wyniku swojej pracy wytwarzają niskie temperatury (zazwyczaj od bardzo bliskich zeru do temperatur poniżej zera). Chłód wytwarzany przez taką instalację w specjalnych komorach odizolowanych od środowiska zewnętrznego wykorzystywany jest głównie do przechowywania żywności w zastosowaniach domowych i przemysłowych. Oprócz wytwarzania zimna, urządzenia te służą również do ogrzewania. Są one szeroko stosowane do ogrzewania wody, jak również powietrza w systemach grzewczych. W drugim wariancie systemy chłodnicze są określane jako pompy ciepła.

Systemy chłodnicze są również powszechnie nazywane transformatorami ciepła. Ta uniwersalna nazwa jest dość często używana, ponieważ urządzenia te mają dwa aspekty – chłodzenie i grzanie. Chłodzenie jest fizycznym zmniejszeniem potencjału cieplnego, a ogrzewanie jest jego przeciwieństwem.

Zastosowanie agregatów chłodniczych

Jak już wspomniano, w większości przypadków urządzenia te pomagają utrzymać świeżość produktów spożywczych, ale istnieją również inne rzadkie zastosowania, takie jak

  • produkcja ciekłych gazów (tlenu, helu i innych);
  • rozdzielanie mieszanin gazowych (głównie dla reakcji chemicznych, które mogą być przeprowadzane w stosunkowo niskich temperaturach);
  • klimatyzatory (w tym duże systemy dla obiektów przemysłowych, warsztatów).
    W tym artykule chcielibyśmy również porozmawiać o rodzajach lodówek.

Rodzaje agregatów chłodniczych (lodówek)

Istnieje kilka rodzajów agregatów chłodniczych. Najczęściej dzieli się je na 7 głównych grup.

  • Pierwsza grupa to duże agregaty przemysłowe. Są to jednopiętrowe (lub więcej) budynki, które są podzielone na dużą liczbę komór. Z reguły są one budowane w dużych zakładach przetwórstwa spożywczego (zakłady mięsne, mleczarnie itp.).
  • Druga grupa to lodówki podstawowe. Obszarem zastosowania takich chłodziarek jest przechowywanie już zamrożonych produktów spożywczych. Dlatego są one wykorzystywane do przechowywania dużych ilości mrożonek. Osobliwością podstawowych lodówek jest raczej niska wydajność chłodnicza.
  • Trzecia grupa to lodówki portowe. Można je nazwać “tymczasowymi” lodówkami, ponieważ służą wyłącznie do przechowywania żywności podczas zmiany pojazdu na inny. Zostały one zaprojektowane w celu ułatwienia załadunku i rozładunku.
  • Czwartym typem lodówki jest lodówka dystrybucyjna. Znajdują się one tam, gdzie spożywana jest żywność. Lodówki dystrybucyjne mogą mieć nawet warsztaty do robienia lodów, lodu i innych produktów.
  • Piątą grupę stanowią chłodziarki transportowe. Nazwa mówi sama za siebie: ich zadaniem jest przechowywanie żywności podczas transportu.
  • Szósta grupa to chłodziarki komercyjne. Przechowują produkty spożywcze w miejscu ich bezpośredniej sprzedaży. Są to sklepy, hipermarkety, markety, restauracje i kawiarnie.
  • I wreszcie siódmą grupę stanowią domowe chłodziarki. Przy okazji, na lodówkach można zauważyć małe gwiazdki. Jeśli widzisz 1 gwiazdkę, oznacza to, że maksymalna temperatura w komorze zamrażarki wynosi minus 6 stopni.

Czytaj także: Czym są komory chłodnicze.

Tak więc urządzenia chłodnicze mogą być wykorzystywane w wielu różnych zastosowaniach, ale głównym z nich jest przechowywanie żywności przez długi okres czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.